Connect with us

Hamilelikte Yolculuk

Gebelik Takibi ve Doğum

Hamilelikte Yolculuk

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit.

Hamilelikte Yolculuk

Anne adaylarının, tatile gitmeden önce doktor kontrolünden geçmesi, bu konuda hekimini bilgilendirmesi, çok sıcak ya da çok soğuk bölgeleri tercih etmemeleri ve mutlaka tıbbi dosyanın fotokopisini yanına alması öneriliyor.Anne adaylarının, doğum sonrası süreçte bebek bakımı ve farklı sorumluluklarla yorulacaklarını düşünerek, gebelik sırasında yorucu olmayan , dinlenme odaklı tatilleri önermekteyim. Bu tatil molalarının eşlerin birbirlerine ayıracakları zamanlar olarakta faydalı olacağını düşünüyorum. Yolculuk sırasında gebelerin sık tuvalete giderek mesanelerini boşaltmalarını böylece rahime baskıyı azaltmalarını öneriyoruz. 32. gebelik haftasından sonra da uçak yolculuğunun sakıncalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

HEKİMİNİZİ BİLGİLENDİRMEYİ İHMAL ETMEYİN

Hamileliğin erken dönemlerinde düşük tehlikesi ve hamileliğin son haftalarında da erken doğum riski söz konusu olabileceği için, anne adaylarının, tatil planı yapmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Anne adaylarının, tatil tarihi hakkında doktorunu bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan Yaralı, ?Mutlaka, tatilin geçirileceği yere yakın mesafede, tam teşekküllü bir hastanenin olmasına dikkat edilmeli. Hastanenin tam yeri öğrenilmeli? dedi.

Seyahate giderken, tıbbi dosyanın bir fotokopisinin de alınması gerektiğine dikkati çeken Yaralı, ?Olası bir sorun olduğunda, hekim tarafından, bugüne kadar yapılan takiplerin ve anne adayı ile bebeğin genel sağlık durumlarının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olması, yapılacak müdahale için çok önemlidir. Bu, müdahale için hem zaman kaybını önleyecek hem de doğru tanının ve uygun müdahalenin yapılmasını sağlayacaktır? diye konuştu.

Yaralı, doğum tarihinin yakın olması durumunda, seyahate gidilecek yerlerin çok uzak olmamasının uygun olduğunu belirterek, ?Özellikle erken doğum riski olan gebelerin, 30. gebelik haftasından sonra bulundukları şehirden çıkmamaları gerekmektedir. Seyahatin, bizzat olumsuz etkisi olmamakla birlikte, seyahat sırasında olabilecek olumsuzluklar önemlidir. Olası bir ters durum karşısında hem annenin hem de bebeğin hayatı tehlikeye girebilir? uyarısında bulundu.

DİNLENDİRİCİ YERLER TERCİH EDİLMELİ

Uzun, kapsamlı turların ve kişinin yaşadığı iklimden çok farklı koşullara sahip olan bölgelerin tatil için seçilmesinin uygun olmadığını belirten Yaralı, ?Anne adayının yaşadığı bölgeden farklı olan aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava koşulları, şişkinlik, kramp, çarpıntı ya da halsizlik gibi etkilere neden olabilir? dedi.

Yaralı, bölgesel ve tarihsel gezi ağırlıklı kültür programlarının, fiziksel yorgunluğa neden olabileceğine işaret ederek, dinlendirici ve kalabalıktan uzak sakin yerlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yaralı, 3-5 saatten fazla süren yolculukların, anne adayının kan dolaşımını olumsuz etkileyebileceğini, hareketsizliğe bağlı alt uzuvlarda derin toplar damarlarda pıhtı oluşma riskinin artabileceğini belirterek, uzun süren yolculuklardan kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

Araba ile yapılan seyahatlerde sık sık mola verilmesinin, tren yolculuklarında kısa yürüyüşler yapılmasının faydalı olduğunu ifade eden Yaralı, ?Hareketlilik, derin toplar damarlarda pıhtı oluşma riskini azaltır? dedi.

Emniyet kemerinin de mutlaka takılması gerektiğini vurgulayan Yaralı, ?Emniyet kemerinin takılı olması, meydana gelebilecek sarsıntıda bebeğe gelebilecek zararları önleyecektir? uyarısında bulundu.

Yaralı, uçak yolculuğunun söz konusu olduğu durumlarda da mutlaka doktorun konu hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, ?Uzun uçak ve diğer araçlarla yapılan seyahatlerde derin toplar damarlarda pıhtı oluşma riskini azaltmak için yürüyüşler yapılmalı ve bol sıvı alınmalı? diye konuştu.

ÖNERİLER

– Hamileliğin yedinci ayından sonra, uzun yolculuktan kaçınılmalı,
– Aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgelere gidilmemeli,
– Yurt dışı tatillerinde gelişmiş ülkeler tercih edilmeli,
– Mikrobik ishale karşı sadece kapalı sular içilmeli,
– Besin zehirlenmesine karşı dışarıda hazırlanmış salata, az pişmiş et ve mayonezli ürünler yenilmemeli,
– Bol sıvı alınmalı ve lifli besinler tüketilmeli,
– Gidilecek bölgedeki sağlık kurumlarının telefonları alınmalı,
– Rahat, ince, hava alan giysiler ve alçak topuklu ayakkabıları giyilmeli

Okumaya devam et
Advertisement
Şunlar da hoşunuza gidebilir...
Yorum Bırak

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kategori | Gebelik Takibi ve Doğum

  • Gebelik Takibi ve Doğum

    İki çocuk arasındaki yaş farkı ne olmalı?

    yazar

    Yapılan araştırmalara göre yeniden bebek sahibi olmak için son bebeğinizin doğumundan sonra 18-23 ay arası beklemek...

  • Gebelik Takibi ve Doğum

    Çoğul Gebelik Takibi

    yazar

    ÇOĞUL GEBELİK TAKİBİ Çoğul gebelik, rahim içerisinde iki veya daha fazla bebeğin olması durumudur. Görülme sıklığı...

  • Gebelik Takibi ve Doğum

    Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

    yazar

    Gebelik takibi gebeliğin oluşumundan doğuma kadar geçen süredeki anne ve bebeğin kontrollerini kapsayan değerlendirmelerdir. Gebelik her ne...

  • Gebelik Takibi ve Doğum

    Riskli Gebelikler

    yazar

    Hamilelik dönemi çoğu zaman problemsiz ilerleyen doğal bir süreçtir. Çeşitli durumlarda, önceden anne adayında var olan hastalıklar (annenin mevcut...

  • Gebelik Takibi ve Doğum

    Gebelik şekeri nedir?

    yazar

    Gebelik henüz gerçekleşemeden herhangi bir şeker hastalığı ya da belirtisi olmayan bir anne adayında, gebelik esnasında...

Advertisement

Çok Okunanlar

Laparoskopik ve Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi

Gebelik Takibi ve Doğum

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Gebelik Takibi ve Doğum

Hamilelikte Yolculuk

Jinekolojik Hastalıklar

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Kadın Sağlığı

Aile Planlaması Nedir?

Gebelik Takibi ve Doğum

İki çocuk arasındaki yaş farkı ne olmalı?

yazar 26 Ocak 2019

Kadın Sağlığı

Üreme Döngüsü

yazar 25 Ocak 2019

Jinekolojik Hastalıklar

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

yazar 24 Ocak 2019

Kadın Sağlığı

Adet Nedir?

yazar 23 Ocak 2019

Gebelik Takibi ve Doğum

Çoğul Gebelik Takibi

yazar 22 Ocak 2019
Advertisement
başa dön